12th February, 2020

Latihan Tatabahasa(Perjumpaan Ke-5 Sesi Pagi)

Pada 11 Februari 2019,Persatuan Bahasa Melayu telah mengadakan perjumpaan ke-5.Pada hari ini,persatuan B.M. telah membuat latihan tatabahasa.

Guru penasihat telah memberikan seseorang latihan tatabahasa.Guru penasihat mengatakan bahawa ahli-ahli persatuan perlu membuat semua latihan tatabahasa dalam masa yang ditetapkan.Latihan tatabahasa termasuklah ayat pasif,ayat aktif dan bina ayat.Selepas guru penasihat memberi taklimat yang ringkas ahli-ahli persatuan berjawab dengan keadaan yang sunyi.Seterusnya guru penasihat pun memberi jawapan untuk semakkan.

Dalam masa itu,ahli-ahli persatuan telah menambah ilmu pengetahuan.Masa hampir tamat,guru penasihat mengucapkan terima kasih atas kerjasama ahli-ahli.Pada tepat 4.15 petang,ahli-ahli pun bersurai.

SEHATI SEJIWAā€¯

Khas daripada,

Persatuan Bahasa Melayu

Posted at 5:21 pm | Comment (0)